Slow fashion

Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef hoe wij onze planeet uitputten. Alles moet altijd voorradig zijn, in enorme hoeveelheden. Wij zijn ermee opgegroeid en vinden dit ‘normaal’. Elk seizoen worden er talloze nieuwe collecties gemaakt. Maar wat gebeurt er met de stukken die niet verkocht geraken? Hoe verloopt het productieproces en wat zijn de arbeidsomstandigheden? Gelukkig zijn er ook heel wat grote bedrijven die hier rekening mee houden en ecologischer proberen werken. Er is al een aantal jaren een kanteling op gang door meer en meer bewustwording van veel mensen, gelukkig! Ik hoop echt dat we meer zorg dragen voor onze planeet, op allerlei verschillende manieren. Slow fashion is er daar een van.

Ook ik kocht in het verleden regelmatig stukken van grote, goedkope ketens. Soms ben ik hier nog eens ‘schuldig’ aan, maar in veel beperktere mate. Mode heeft me altijd al geïnteresseerd en ik spaarde dan wat geld om sporadisch eens een duurder stuk te kunnen kopen. Hoe ouder ik word, hoe meer ik opmerk dat ik telkens naar dezelfde stukken terug grijp. Een grote kledingkast is helemaal niet nodig. Een kast met mooie, klassieke stukken maakt je veel gelukkiger en geeft je minder keuzestress ;). Uiteraard hangt hier een financieel plaatje aan vast. Ik besef dat dit voor sommige mensen moeilijker is dan voor andere. Maar zoals ik in een vorige blog zei, kan je nieuwe en duurdere stukken combineren met tweedehands stukken. Die zijn nog goedkoper dan de kleding in de grote ketens (als je zelf kleding maakt, snap  je echt niet hoe het zo goedkoop kan?!) maar op een ecologisch verantwoorde manier. Als iedereen een beetje op zijn koopgedrag let, kunnen we samen een verschil maken!

De huidige corona crisis zal hopelijk bijdragen aan nog meer bewust wording. Het virus heeft heel wat schade veroorzaakt, maar hopelijk kan het ook bijdragen aan iets ‘positief’ zoals niet alles vanzelfsprekend nemen, meer lokaal kopen en zo de lokale handelaars steunen, minder kopen… De impact van dit virus is groter dan we in eerste instantie dachten. We zijn aan het bekijken om ook mondmaskers te verkopen, zolang de voorraad strekt en dit ook dankzij de hulp van mijn mama! Zij kan mij momenteel niet in het atelier komen helpen, dus helpt ze mij met veel plezier van op afstand in haar eigen kot 😉 We zoeken naar restjes met leuke motiefjes of kleuren, voor wie graag een mooier mondmasker wil aanschaffen. Dit zal dan afgehaald kunnen worden van zodra we weer mogen opengaan of je kan ze binnenkort aankopen via de webshop waar we momenteel druk mee bezig zijn! Met de middelen die we hebben, proberen we hem toch al op poten te zetten 🙂

Stay tuned and stay safe!